Skøjteløb som sport

Der er fundet bevis på at man har skøjtet så tidligt som for 3,000 år siden i det der i dag er Finland. I det 16. århundrede var det allerede en populær fritidsbeskæftigelse om vinteren i Holland, som hurtigt bredte sig til hele nordeuropa. Herfra udviklede skøjteløb sig til en sport. Først var det fortrinsvis på lange baner på tilfrosne floder og søer, men efterhånden udviklede man deciderede skøjtebaner.

Skøjteløb har været med ved de olympiske vinterlege siden begyndelsen i 1924 og er dermed at betragte som en af de klassiske vintersports discipliner. Der blev oprindeligt løbet på en oval bane, men siden indførelsen af kortbaneløb, er den klassiske bane blevet kaldet langbane.

Kortbanen er kun 110 meter lang, eller ca. 60 gange 30 meter og disciplinen er blevet meget populær siden den blev indført ved vinter OL i 1992. Årsagen til kortbanens popularitet skal findes i at det tætte løb skaber dramatiske situationer og ofte styrt, men også at man kan sætte en kortbane op på en almindelig ishockey bane, og der er derfor mange flere steder man kan dyrke sporten.