Kunstskøjteløb

Skøjteløb er elegant og der er noget næsten eventyrligt over den måde en skøjteløber glider hen over isen, hurtigt, uanstrengt og næsten lydløst. Det er derfor naturligt og nærmest intuitivt at kombinere skøjteløb og kunstneriske udtryk som gymnastik og dans og der er da også mange eksempler på figur skøjteløb og kunstnerisk udfoldelse på skøjter op gennem tiderne.

De tre klassiske discipliner inden for kunstskøjteløb som også er dem der er på programmet ved vinter OL er: de individuelle konkurrencer (damer og herrer hver for sig), parløb (en herre og en dame – uanset hvad du måtte have set i filmen ”Blades of Fury” med Will Ferrell) og Isdans, som også er et par, men hvor der er mere vægt på de rytmiske element og mere dans, end i parløb, hvor der dømmes mere på den tekniske sværhedsgrad af diverse løft og spring.

Ved stor konkurrencer er der 10 dommere og karakteren gives på en decimal 10 skala. Der tildeles et gennemsnit af de otte midterste karaktere, og den højeste og den laveste karakter fraregnes således. Med et nyt internationalt standardiseret pointsystem der hedder ISU har man forsøgt at eliminere nogle af de usikkerhedsmomenter der uvægerligt opstår når dommere skal give subjektive karakterer, ved at standardisere reglerne for point givelse.